Wachten tot ijsheiligen of niet

We zijn enthousiast en we willen de plantjes in de aarde zetten buiten, wachten tot ijsheiligen of niet?

We zijn druk bezig met zaaien, en met planten. Heb je een kas, dan heb je een groot voordeel en kan je nu al best veel in de grond plaatsen. Maar veel tuinders wachten tot ijsheiligen. Na de ijsheiligen is het veilig. En dat is best vreemd want hoe weet je of het werkelijk veilig is voor je kleine jonge plantjes. Ze hebben dunne steeltjes, zijn nog erg klein en een harde regenbui kan al schade toe brengen. Vorst is al helemaal slecht voor sommige soorten.

Niets is zo veranderlijk als het weer

Nou wonen we in Nederland en iedereen heeft het wel eens gezegd, “niets is zo veranderlijk als het weer”. En voor de jonge stekjes is dat toch wel een uitgangspunt. Het wachten tot ijsheiligen is een vreemde gang van zaken. Het ene jaar kan je gemakkelijk 2 weken eerder beginnen met uit planten. Maar het volgend jaar is begin mei zelfs nog te vroeg.

Stortbui appelboom
Een appelboom kan wel tegen een stortbui

Wat kan je wel doen

Het zelf uit proberen is de beste manier. Bekijk de KNMI-site voor de bodemtemperaturen. Plant van verschillende soorten 1 plantje. Zo kan je toch al enthousiast bezig zijn en lukt het, helemaal geweldig, lukt het niet, nu dan kost het je 1 plantje per soort groente.

Facebook deze vraagt gesteld

Het leek me erg leuk om ook de feiten eens op een rijtje te zetten en vandaar dat ik deze vraag online heb gesteld op Facebook bij Moestuin voor beginners.

Er kwamen gelijk veel reacties, hele leuke zaten er bij. En op deze manier leer je ook wat je mede tuinders doen en verstandig vinden. De meeste wachten tot IJsheiligen voorbij is, en dit is meer een soort van richtlijn. De kans dat het gaat vriezen na half mei is erg klein, maar nog wel aanwezig. De angst is groot dat het fout gaat met de jonge plantjes en dat ze het niet overleven. Dit toont aan hoeveel liefde er is rondom het moestuin gebeuren.

Wachten tot ijsheiligen
Wachten tot ijsheiligen

Waarom is geduld zo belangrijk.

Een aantal belangrijke regels om te onthouden. Wat hebben plantjes nodig en wat absoluut niet.

  • Stortbuien Schadelijk
  • Vriezen Schadelijk
  • Harde wind Schadelijk
  • Uren zonlicht Belangrijk
  • Bodem temperatuur Belangrijk

Aantal reacties van de mensen.

Hier in west Brabant heb ik maandag nog moeten krabben. Ik had het ook niet verwacht.

Ik ga volgende week de courgette buiten zetten, ben al aan het afharden door ze iedere dag buiten te zetten. De paprika, tomaten en aubergine wacht ik nog een 2 weekjes. Ik woon in Zuid-Limburg en het is echt niet koud

Verschil is niet zo groot waar je woont, want Nederland is een klein land. De kans is nog steeds groot overal dat het gaat vriezen. Verder Moet de grond nog opwarmen en nog meer zonuren hebben. Dat geeft een optimale groei. Zelfs rond ijsheilige ben ik nog voorzichtig en wacht misschien een paar dagen extra als het koud is. Je plantjes zijn kwetsbaar.

De aardappels, uien en prei staan buiten. De Peentjes en bietjes zijn ook buiten gezaaid. De peultjes hebben we opgekweekt en staan buiten af te harden. Waarschijnlijk gaan die komende week de volle grond. De koolplanten staan in de kas, maar hadden eigenlijk ook buiten gezet kunnen worden. De buurman heeft sla ik buiten staan. Ik woon in Gouda.

Conclusie

De meeste tuinders kunnen het geduld wel bewaren en nemen geen risico. Ze wachten tot ijsheiligen voorbij is. Het is voor iedereen persoonlijk, en het is ook niet goed of fout. Wat een goed idee is, test uit met wat oudere zaden. Deze gaan misschien toch de prullenbak in en dat is helemaal zonde.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *