Inhoudsopgave
We willen graag goede tuingrond, maar hoe kun je aarde verbeteren.
Er zijn verschillende soorten grond in Nederland. In mijn geval kan ik alleen oordelen over kleigrond. Kleigrond is geen gemakkelijke soort om te hebben. Het vergt veel inspanning om een losse mooie aarde te krijgen. In de winter is het zeiknat en glij je uit als je niet uitkijkt. En in de zomer is het zo hard dat er geen schep doorheen komt.
Wat moet je doen om tuingrond te verbeteren
Een aantal zakken moestuin aarde bij de Praxis kopen heeft mij enorm geholpen. Dit door de aarde heen mengen en de verbetering zie je gelijk. En daarna komt het belangrijkste, en dat is bijhouden. Om onkruid (Heermoes) te verminderen heb ik Lava korrels, (geen Lava gruis), dat is zo fijn dat verdwijnt in de lucht, aangeschaft. Hierboven heb ik de gemakkelijke en snelle manier beschreven.
Langdurige en tijdrovende manier om tuingrond te verbeteren.
Bladeren, heel veel bladeren verzamelen en deze door de grondaarde mengen. Veel compost maken en dit ook door de aarde mensen en dan ben je al een eind op weg. Helaas duurt dit lang, om compost te krijgen ben je al een jaar verder en bladeren mengen met de aarde is ook een lang proces.
Beide manieren kan natuurlijk ook, dat heb ik zelf ook gedaan, de eerste zodat je gelijk kan gaan planten en de tweede manier op een stuk grond wat je nog niet nodig hebt.
Schoon oppervlakte
Persoonlijk hou ik van een schone oppervlakte, dat betekent dat onkruid bij mij weinig kans krijgt om te groeien, zo snel mogelijk verwijderen. Er zijn ook mensen die leggen heel veel houtsnippers op de bodem, natuurlijk om het onkruid tegen te houden en omdat de grond daar baat bij heeft. Eerlijk gezegd heb ik daar weinig van gemerkt. Ik heb stukken bedekt met houtsnippers, gras, mulch zoals het wordt genoemd, en stukken zonder. Alles groeit even snel en goed, dat is heel anders met compost want daar heb ik ook stukken met en zonder gehad en dat merk je heel duidelijk een verschil.
Wat voor potaarde wel en niet kopen.
Voor het zaaien gebruiken de meeste tuinders gewoon potaarde en dat is prima, maar je hebt potaarde en potaarde. Er zijn verschillen. Zelf heb ik de Lidl-aarde gekocht en deze is best erg grof, er zitten veel stukjes hout in verwerkt en dat is vervelend want dat moet je er elke keer uithalen. De aarde droogt ook erg snel uit.
De bovenste foto is potgrond die ik gekocht heb bij de plus en je kan deze ook kopen bij Bol. Dat is hele fijne donkere aarde. Geen grote stukjes erin en deze droogt niet zo snel uit.
Natuurlijk moet iedereen het zelf beslissen wat voor tuingrond die gebruikt en waarvoor. Voor mij werkt deze oplossing en voor andere tuinders die hebben weer hele andere manieren. Probeer zoveel mogelijk uit, dat is gewoon belangrijk en gelukkig zijn de potgrond zakken van de supermarkten goedkoop. Eventueel mengen is ook nog een optie, maar kijk uit voor de zaaiingen die houden niet van aarde die rijk is aan voedingsstoffen.
Graag zou ik wel de mening van andere tuinders willen, wat wordt gebuikt om de aarde, tuingrond te verbeteren. In de onderstaande box kan je een reactie plaatsen. En ja, reacties krijgen is leuk.
Ja, goed geschreven. Ik gebruik ook de potgrond van de Plus die is goed! Ik meng die met zand (stratenmakerszand) of klei uit mijn tuin afhankelijk van de vochtbehoefte van de planten. De potgrond geeft voeding, zand maakt het droger, klei houdt het vocht beter vast. Bovendien zijn zand en klei kalkrijk terwijl potgrond humusrijk en zuur is. Allemaal tuinweetjes die je helpen om het jouw planten naar de zin te maken. Tuinplezier!
Dank je wel voor je reactie, ik ga jou combinatie ook proberen. Zo leer je weer van elkaar.