Onbespoten of bespoten groente of fruit

Onbespoten of bespoten, hoe weet je wat je eet.

Groenten zijn essentieel voor een goede gezondheid, omdat ze boordevol voedingsstoffen zitten. In de Schijf van Vijf staan bijna alle soorten groente en fruit, wat aantoont hoe belangrijk ze zijn voor ons dieet. Door regelmatig groente en fruit te eten, verlagen we het risico op hart- en vaatziekten,

Pesticiden

In totaal waren er in 2019 op 13 procent van alle groenten en 29 procent van al het fruit pesticiden aanwezig. In 2011 was dat nog 11 en 18 procent. Bij het fruit ‘scoorden’ blauwe bessen (51 procent), perziken (45 procent) en aardbeien (38 procent) het slechtst. Groenten met de meeste sporen van pesticiden zijn selderij (50 procent), knolselderij (45 procent) en bloemkool (31 procent)

Hoe weet je of bio groeten en fruit onbespoten of bespoten zijn?

Is bio altijd onbespoten?

Biologische groenten zijn hierom niet per se onbespoten. De reden waarom er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen is om de gewassen te beschermen tegen ziektes, plagen en onkruid. Hoewel de term ‘natuurlijk’ gebruikt wordt, blijft het lichaam het bestrijdingsmiddel zien als ‘gif.

Op de moestuin werken we niet met bestrijdingsmiddelen, althans de meeste niet. Daarom is een moestuin soms best wel lastig en vervelend werk. Wij halen het onkruid weg met onze handen. Tegen de slakken gebruiken we korreltjes of koffiedik of iets anders waar de slakken hopelijk niet overheen gaan. Natuurlijk begrijpen we allemaal dat dit op grote schaal niet te doen is.

14 meest bespoten groenten:

  • Appels
  • Bleekselderij
  • Cherrytomaatjes
  • Komkommers
  • Druiven
  • Chilipepers
  • Nectarines
  • Perziken
  • Aardappelen
  • Spinazie
  • Aardbeien
  • Paprika
  • Boerenkool
  • Courgette

De 14 minst bespoten groenten zijn:

  • Asperges
  • Avocado
  • Witte kool
  • Cantaloupe meloen
  • Mais
  • Aubergine
  • Grapefruit
  • Kiwi
  • Mango
  • Champignons
  • Uien
  • Papaja
  • Ananas
  • Zoete aardappel

Veel lekkerder uit de moestuin.

Dit is tevens de rede dat alles wat vanuit de moestuin komt, veel lekkerder smaakt. Bijna iedereen die iets totaal vers onbespoten heeft geproefd kan dat beamen. En dan hebben we ook nog dat de meeste kinderen niet beter weten dat groente en fruit in de supermarkt groeien. Of in ieder geval daar worden gebracht, maar wat er vooraf gebeurd, ze weten het niet.

De kleinkinderen op de tuin

Vol verbazing toen ik mijn kleindochter van 6 jaar een framboos liet zien. Ze mocht het plukken en wassen en opeten. Dat snuitje sprak boekdelen. Heerlijk, die verbazing en het gezichtje dat toonde hoe lekker het was. De kleinste die weet niet beter is al vanaf het begin naar de tuin meegegaan en die knoeit al lekker mee in de aarde. Waarom hoort dit onderwerp niet thuis in de scholen, kinderen zouden toch moeten weten waar groente en fruit vandaan komt. Onbespoten of bespoten leren ze dat op school?

Onbespoten of bespoten
Onbespoten of bespoten

Biologische voeding

Biologische voeding is een populair concept in de landbouw. Veel landen hebben speciale regels en certificeringen die bedrijven nodig hebben om biologische producten te produceren. Hoewel de controleprocedures soms duur en omslachtig kunnen zijn voor armere boeren, is het idee achter biologische voeding het vermijden van chemische toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Het vereist ook het bijhouden van een speciale administratie

We weten dat het gebeurd, maar wat kan je doen?

We weten dat onze groente en fruit en al het andere eten wat je koopt is bewerkt, op wat voor wijze dan ook. Wat kunnen we eraan doen? Wat er in de supermarkt kopen daar valt weinig meer aan te veranderen, maar we kunnen misschien op kleine schaal ieder onze eigen moestuintje beginnen. Geen ruimte, koop een kweekbak bij de Vind ik leuk:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *