De Insecten vijver

Een insecten vijver kan je vrij klein houden.

Het is gemakkelijk om een insecten vijver te maken. In stappen wordt het hieronder uitgelegd met foto’s erbij. Waarom zou je een insecten vijver willen hebben? Insecten trekken veel dieren aan, bijvoorbeeld egels die dol zijn op slakken. En als moestuinder heb je een hekel aan slakken. Omdat je om je vijver planten hebt waar de insecten zich in kunnen verstoppen, maak je hier de bijen en vlinders weer blij mee.
Libellen en waterjuffers leggen hun eitjes net onder het wateroppervlak. Zoetwaterpissebedden, schaatsenrijders, duikerswantsen, bootsmannetjes en nog meer wantsen en torren kunnen in de vijver voorkomen. Een vijver brengt veel leven mee, en geeft een soort van rust.

De eerste stap, graven

Begin insecten vijver

Als eerste kies je de juiste plek voor de vijver. Zorg voor een plek waar schaduw is, zodat het niet te heet wordt in de zomer. In de buurt van een boom zou een goede plek zijn. Houdt rekening met een aantal stenen waar je op kan staan, zodat je de vijver kan schoon houden.

Stap 2 het zeil

vijver2 1

Voor mijn vijver heb ik een bak van één meter bij 60 cm en ook 60 cm diep gekocht. Plastic had in nog liggen wat ik heb gebruikt voor onder de bak. Aan de ene kant heb ik de aarde hoger gemaakt waar een grasmat overheen ligt voor stevigheid.

Stap 3, stenen en aarde

Vijver aarde en stenen

In de bovenstaande foto is de vorm goed te zien. Met aankleding van stenen rondom en aarde, veel aarde begint het al ergens op te lijken. Stenen ook aan de onderkant van de aarde zodat het gras niet verder groeit.

Stap 4, Planten en stenen

vijver bijna klaarvijver klaar
Wat er als laatste moet gebeuren is het aankleden met planten en stenen en hout.

Het leukste gedeelte is aangebroken. Alles rondom de vijver mooi maken op je eigen manier. De bak vullen met water en op de bodem heb ik witte steentjes liggen. Een paar waterplanten en veel natuurlijke platte stenen. Voor planten heb ik voor verschillende gras soorten gekozen. Een varen hoort er ook bij. En voor kleur heb ik echte geraniums (ooievaarsbek) uitgezocht, Deze bloeien erg lang en geven lieve kleine bloemetjes.

Stap 5, watervalletje

waterval

Voor het waterval heb ik een voorgevormd rotsachtige bak gekocht. Rondom de platte stenen gelegd en ook in het water liggen de stenen opgestapeld. Op zonne-energie heb ik een slangetje waar van bovenaf water door het watervalletje naar beneden stroomt.

Waterbeestjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *